twiteordaia

tutor IST COLLEGE / University of Hertfordshire

Ξανθόπουλος θεόδωρος tutor IST COLLEGE / University of Hertfordshire


Με χαρά παρακολούθησα - διάβασα, το ρεπορτάζ των εφημερίδων για την επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα που επιδιώκει η Γερμανία με στόχο τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού αλλά και της κλασικής βιομηχανίας σύμφωνα με δηλώσεις του  Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας, κ. Στέφαν Καπφέρερ μετά τις συναντήσεις με Ευ. Βενιζέλο και Μ. Χρυσοχοϊδη.

Ειδικότερα, ο Γερμανός υφυπουργός τόνισε μέσα σε όλες τις προτάσεις την δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών. 

Θα ήθελα λοιπόν να επανατοποθετήσω στον δημόσιο διάλογο την θέση μου και του my.EORDAIA THINK TANK για την δημιουργία:


Ζ.Ε.Ε στην περιοχή ανάμεσα στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη 

Στο άρθρο μου "Αγαπητε κε Δακή" (30 Μαρ. 2011) που είχα την χαρά να φιλοξενήσει το eordaia.com τοποθέτησα δημόσια σαν απλός πολίτης-παρατηρητής μια επιστολή - πρόταση για τις Ζ.Ε.Ε.

Αναφέρθηκα στην προσέλκυση και προώθηση επενδύσεων (επενδύσεις, κυρίως, στον τομέα των υπηρεσιών). Παραθέτω λοιπόν και επαναλαμβάνω την θέση του my.eordaia για την δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών. 

Η FYROM κυρίες και κύριοι έχει θεσπίσει, ζώνες ελεύθερου εμπορίου και αυτές  απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από την ελληνική ακτογραμμή.

Εμείς και προφανώς οι «Σύμβουλοι μας» σε αντίθεση με την παγκοσμιοποιημένη αγορά που επιδιώκει  αποδοτικότερους και οικονομικότερους μηχανισμούς, επιμένουμε!

Θέλουμε καινοτομία χωρίς ειδικευμένο προσωπικό και πράσινη ανάπτυξη. Ας βρούμε την ανάπτυξη και μετά την πρασινίζουμε μου είπε με επιτυχία ένας μαθητής μου.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, οι φόροι αυξάνονται συνεχώς, κανένας επενδυτής δεν θα έρθει να επενδύσει σε ένα ασταθές πολιτικά και οικονομικά περιβάλλον και μάλιστα όταν οι φόροι συν το ΦΠΑ κοντεύουν στις υψηλές κλίμακες το 60%.

Παρόλα αυτά προσωπικά πιστεύω ότι η ευκαιρία δεν χάθηκε και η στιγμή της Περιφερειακής ανάπτυξης έφτασε.

Πώς όμως θα προσελκύσει η περιοχή  μας οργανισμούς, πρόθυμους να επενδύσουν σε αυτήν;

Πρότυπες πόλεις είναι η απάντηση. Με  νομοθετικό πλαίσιο διαφορετικό από την υπόλοιπη χώρα και Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου (Ζ.Ε.Ε.).


Τι είναι όμως αλήθεια οι Ζ.Ε.Ε.;

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν παγκοσμίως χιλιάδες Ζ.Ε.Ε. που απασχολούν πάνω από 43.000.000 εργαζομένους. Χαρακτηριστικό (και γειτονικό) είναι το παράδειγμα της http://www.esbas.com.tr/ μιας  Ζ.Ε.Ε. στην Τουρκία. Η εν λόγω ζώνη συνιστά ένα τουρκικό πείραμα ελεύθερης αγοράς στην περιοχή του Ιζμίρ, σε μία έκταση 2,2 εκατομμυρίων τμ. Σήμερα, 240 επιχειρήσεις λειτουργούν μέσα στη ζώνη, απασχολώντας 15.000 εργαζομένους και έχοντας παράξει εμπορικό προϊόν αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ημέρα της έναρξης λειτουργίας τους.

Η εκεί βιομηχανία εξειδικεύεται σε υψηλής τεχνολογίας αγαθά, με μοναδικό για την ευρύτερη περιοχή επίπεδο R&D (Research and Development). Μέσα στα εδαφικά πλαίσια της ζώνης ελεύθερης αγοράς ισχύουν συγκεκριμένες ελαφρύνσεις και επιχειρηματικά κίνητρα: Εξαίρεση των εταιριών που δραστηριοποιούνται εκεί από τη φορολογία νομικών προσώπων, αγορά προϊόντων χωρίς ΦΠΑ, διαχείριση των υπηρεσιών της ζώνης από ιδιωτικές εταιρίες αντί για την κρατική γραφειοκρατία κλπ.

Η  περιοχή ανάμεσα στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη μπορεί με την παρέμβαση του κράτους να μετατραπεί σε Ζ.Ε.Ε. Το ΒΙΟΠΑ της περιοχής της ΕΟΡΔΑΙΑΣ συνδέει και συνδυάζει την Εγνατία και το σιδηροδρομικό δίκτυο με έναν ανεκμετάλλευτο χώρο χιλιάδων τετραγωνικών . Η γεωγραφική θέση του ΒΙΟΠΑ σε συνδυασμό με την μετατροπή  του σε Ζ.Ε.Ε. δημιουργεί αυτόματα ένα χώρο προσέλκυσης επενδύσεων με χαμηλό ρίσκο.


Σας Ευχαριστώ

 Η περιοχή ανάμεσα στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη μπορεί με την παρέμβαση του κράτους να μετατραπεί σε Ζ.Ε.Ε του Ξανθόπουλου θεόδωρου

Add comment


Security code
Refresh

dei 300x250-stash-2

  • Video