twiteordaia

Τα... καλά νέα είναι ότι φέρεται να υπάρχει μεγαλύτερη περιστολή δαπανών για μισθούς και συντάξεις από την προβλεπόμενη. Τα άσχημα νέα είναι ότι εκτιμάται τρύπα 2 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα για το σύνολο του έτους και δεν αποκλείεται στο ευρύτερο κράτος, δηλαδή σε νοσοκομεία, ταμεία και ΟΤΑ τα φέσια προς ιδιώτες να είναι τελικά ακόμη πιο μεγάλα, κοντά στα 8 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. ευρώ που πρόσφατα ανακοινώθηκε... 

Συνεχίζουν την σάρωση του κρατικού προϋπολογισμού τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους για την πραγματική εικόνα των δοσοληψιών του δημοσίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο κλιμάκια έχουν εγκατασταθεί από χθες στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και σκανάρουν έσοδα και δαπάνες. Άλλο ένα επισκέφθηκε για τον ίδιο σκοπό την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τσεκάρει σε ταμειακή βάση τις κρατικές δοσοληψίες.  

Χθες ολοκλήρωσαν το «στενό» δημόσιο. Η πρώτη εικόνα δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες:

* καλά νέα για τις δαπάνες του κεντρικού δημοσίου με την περικοπή μισθών και συντάξεων να αποδίδει περισσότερο από τον αρχικό στόχο αλλά και 

* άσχημα νέα για τα φορολογικά έσοδα που φέρεται πλέον να καταγράψουν υστέρηση 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον στο σύνολο του 2012 λόγω της ύφεσης και της προεκλογικής καθίζησης των μηχανισμών, την στιγμή που τον Μάιο η πρόβλεψη ήταν για «τρύπα» 1,3 δισ. ευρώ.

Σήμερα, στρέφονται στον λεγόμενο «ευρύ» δημόσιο με τα μέτωπα πολλά και μεγάλα. Στο επίκεντρο είναι οι περίφημες άσπρες τρύπες που συγκρατούν το έλλειμμα αλλά δεν είναι καθόλου σαφές αν είναι διατηρήσιμες.

Η τρόικα επικεντρώνει την προσοχή της στα χρέη των Ταμείων, των Νοσοκομείων, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ προς ιδιώτες αλλά και σε οφειλές μεταξύ κρατικών οργανισμών (π.χ. ταμεία χρωστούν στον ΟΑΕΔ και έτσι φαίνεται ότι συγκρατούν τις δαπάνες   ενώ στην ουσία στερούν χρήματα από  κρίσιμες κοινωνικές παροχές).

Η προσοχή των τεχνικών κλιμακίων φέρεται ότι θα στραφεί πρώτα στις περίφημες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες που έπρεπε φέτος να μηδενισθούν, ενώ αυτές που δημιουργήθηκαν το 2011 να πληρωθούν σταδιακά από τον Ιούνιο. 

Το πρόβλημα είναι ότι... αυγατίζουν. Τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ληξιπρόθεσμες στα 6,8 δισ. ευρώ τον Μάιο. Δηλαδή στα 6,8 δισ. ευρώ  ανήλθαν τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως και τον Φεβρουάριο και δεν εξοφλήθηκαν έως το τέλος Μαΐου (μέχρι το πέρας δηλαδή 90 ημερών). 

Το ζήτημα είναι ότι πληροφορίες κάνουν λόγο και για νέα... γενιά χρεών στην συνέχεια, λόγω των εκλογών και της καθυστέρησης των δόσεων η οποία υπολογίζεται ακόμη και σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αν τα στοιχεία επαληθευθούν, τότε οι ληξιπρόθεσμες μπορεί να φτάσουν έως τα 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα μισά θα μπορέσουν να εξοφληθούν φέτος με βάση όσα μέχρι στιγμής «δίνει» η τρόικα.

Αρμόδια  στελέχη αναφέρουν ότι κάποιες από τις συμβάσεις πληρωμών αυτές (π.χ. προμήθειες νοσοκομείων και άλλων  φορέων, αναθέσεις έργων κλπ.) πρέπει να ελεγχθούν για τη νομιμότητά τους πριν τα λεφτά αποδοθούν και συστήνουν η πληρωμή να ξεκινήσει από τα... βασικά (π.χ. χρέη προς φαρμακοποιούς)  και να υπάρξει κλιμάκωση της πληρωμής ανάλογα με το... είδος της σύμφασης κάθε φορέα.

Τα κλιμάκια αύριο αναμένεται να επικεντρωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και στη φοροδιαφυγή αλλά και να ξεκινήσουν το "ψάξιμο" του τραπεζικού κλάδου στην ΤτΕ αλλά και σε εμπορικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επισκέφθηκαν ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, διεξάγουν ευρείες συναντήσεις για θέματα αλλαγής του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και προγραμματίζουν πολλαπλά ραντεβού για απελευθέρωση επαγγελμάτων, άνοιγμα αγορών, την πορεία του ΕΣΠΑ και καταγραφή του έργου των οικονομικών υπουργείων.


Πηγή:www.capital.grAdd comment


Security code
Refresh