twiteordaia

pouatxidhs-eordaia

Ο Θεόφιλος Πουταχίδης, ένας από τους γνωστότερους νέους καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής, γεννήθηκε στην Οινόη Κοζάνης. Στα πρώτα του παιδικά χρόνια ΄΄θήτευσε΄΄ στον Ποντιακό σύλλογο Πτολεμαϊδας. Σε μικρή ηλικία αναγκάστηκε να μεταναστεύσει μαζί με τους γονείς του, στο Μόναχο. Εκεί πραγματοποίησε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα. Η χαρακτηριστική του φωνή, τον έκανε πολύ αγαπητό στον κόσμο. Όλα αυτά και πολλά άλλα προσπαθήσαμε να αναδείξουμε στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε σε ιδιαίτερα χαλαρό κλίμα.

lafazanidhs΄

Συνέντευξη στον Παύλο Λαφαζανίδη

Χαίρομαι που συναντιόμαστε από κοντά διότι γνωρίζω ένα πρόσωπο του ποντιακού τραγουδιού που αγαπιέται πολύ.

Κι γω σ' ευχαριστώ που μου δίνεται η ευκαιρία μέσω της συνέντευξης, να επικοινωνήσω με τους λάτρεις του ποντιακού τραγουδιού αλλά και της παράδοσης γενικότερα.

Πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να έχει αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο του τραγουδιού;

Μεγαλώνοντας στο Μόναχο, απ' τις λίγες μορφές κοινωνικοποίησης των Ελλήνων ήταν ο σύλλογος ποντίων. Ξεκίνησα ως χορευτής, στη διάρκεια κόλλησα με τη λύρα και το τραγούδι. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να εξελιχτούν τόσο θετικά τα πράγματα.

Πόσο εκδηλωτικοί είναι οι Έλληνες της διασποράς σε event που λαμβάνεις μέρος;

Είναι εξαιρετικά θερμοί και εκδηλωτικοί όσο δε μπορείς να φανταστείς. Δε μπορώ να σου το περιγράψω. Πρέπει να το ζήσεις. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια απ' όλους τους συλλόγους, πραγματοποιώντας ημερίδες, γλέντια κτλ, γεγονότα τα οποία ενισχύουν τον πολιτισμό μας.

Με ποια τραγούδια θεωρείς ότι διασκεδάζει περισσότερο ο κόσμος;

Μόνο δύο; (γελάει!). Το ένα είναι σίγουρα το ΄΄ΠΕΓΑΔΙΝ ΣΤΡΑΤΑΝ ΄΄ και το άλλο ο ΄΄ΓΑΜΠΡΟΝ΄΄.

Ποια πρόσωπα σε βοήθησαν στο ξεκίνημά σου;

Αρχικά είχα ακούσματα απο τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν πήγα Γερμανία, είχα μαζί μου μία κασέτα, μέσα στην οποία υπήρχε το πολύ γνωστό κομμάτι ΄΄ΗΛΙΕ Μ΄ ΑΣΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗΝ, το οποίο τραγουδούσε ο ίδιος. Την άκουγα καθημερινά. Στη συνέχεια "κόλλησα" απο τον θείο μου με τον Χρύσανθο, αυτόν τον θρύλο του ποντιακού τραγουδιού. Το μεγαλύτερο όμως ΄΄ευχαριστώ΄΄, το χρωστάω στη θεία μου, τη Ρούλα Σπυριδωνίδου, η οποία με μύησε στα ποντιακά μαζί με το θείο μου το Λάκη.

Οι γονείς σου, σε στήριξαν στην προσπάθειά σου; Ρωτάω διότι συνήθως οι δικοί μας άνθρωποι, μας συμβουλεύουν αποτρεπτικά σε τέτοια εγχειρήματα.

Η μητέρα μου δεν είχε κανένα πρόβλημα. Ο πατέρας μου, άνθρωπος των γραμμάτων και σκληρός χαρακτήρας, έβλεπε πάντα με καχυποψία τον καλλιτεχνικό χώρο. Δε μπορούσε βέβαια να φανταστεί την εξέλιξη. Τώρα όμως αποτελεί τον μεγαλύτερό μου θαυμαστή!

Πότε έγινε η πρώτη σου μουσική εμφάνιση;

Ήταν τέλη του 1993 στο Μόναχο σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο τοπικός ποντιακός σύλλογος.

Ποιον τραγουδιστή του ποντιακού στοιχείου θαυμάζεις;

Θαύμαζα, θαυμάζω και θα θαυμάζω για πάντα τους αείμνηστους, Χρύσανθο και Χρήστο Χρυσανθακόπουλο. Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλους. Αυτοί οι δύο όμως πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι, σημάδεψαν και τη ζωή μου. Μεγάλες απώλειες.

Όταν είναι μόνος στο σπίτι ο Θεόφιλος Πουταχίδης, ποιο τραγούδι επιλέγει να ακούσει;

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο. Συνήθως ακούω τραγούδια του Χρύσανθου.

Τι έχουμε να περιμένουμε το προσεχές διάστημα από σένα;

Κατ' αρχήν την Κυριακή του Πάσχα θα είμαι στον ετήσιο χώρο του Συλλόγου Ποντίων Άρδασσας, στο ξενοδοχείο ΄΄Παντελίδης΄΄. Με την ευκαιρία που μου παρέχεται μέσω της συνέντευξης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά του συλλόγου για την αγαστή συνεργασία που έχουμε και να τους συγχαρώ για τις κοινωνικές δράσεις που πραγματοποιούν γενικότερα. Κατά τ΄ άλλα έρχεται ένα γεμάτο καλοκαίρι με συνεχείς συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υγεία, κουράγιο και υπομονή να έχουμε και όλα θα πάνε καλά.

 xanthopoulos-dino

Θα ήθελες να συνεργαστείς με κάποιον καλλιτέχνη που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα;

Δε θέλω να αναφερθώ σε ονόματα αλλά σίγουρα είναι πολλοί.

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον καλλιτεχνικό χώρο;

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα. Δε θα μπορούσε ο χώρος μας να αποτελούσε εξαίρεση. Παρόλα αυτά παρατηρώ ότι τα καλοκαίρια, εποχή που ο κόσμος μπορεί να βρει πιο φτηνή διασκέδαση, υπάρχει μία άνοδος.

Πως περνάς την καθημερινότητά σου;

Παίζω όλη την ώρα λύρα! Τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα τα βράδια, ασχολούμαι και με την ηλεκτρική λύρα διότι μου δίνει τη δυνατότητα να παίζω το βράδυ μη ενοχλώντας κανέναν.

Πολύ πρώιμη ερώτηση αλλά θα την διατυπώσω. Θα άφηνες το παιδί σου να ακολουθήσει τα χνάρια του μπαμπά του αν το επιθυμούσε;

Βεβαίως! Παρόλο που είναι μικρός, τον βάζω απέναντι και τραγουδάμε! Τολμώ να πω ότι υπάρχει ανταπόκριση!

Έχεις κανένα σλόγκαν που χρησιμοποιείς συχνά και το ακολουθείς έχοντάς το σαν μότο ζωής;

Χαριτολογώντας, θα πω κάτι επίκαιρο που θα το φωνάξουμε όλοι μαζί την Κυριακή του Πάσχα: εδώ είναι Άρδασσα κύριοι!

Ο Θεόφιλος Πουταχίδης αποκλειστικά στο eordaia.com

Add comment


Security code
Refresh

dei 300x250-stash-2

ADV- Pop Up


  • Video