twiteordaia

Τα Νέα της Εορδαίας www.eordaia.com - EORDAIA WEB NEWS (ΕΟΡΔΑΙΑ)

Το Λαϊκό δρώμενο « Κοκόνες, Γκέγκηδες και Εσκάρηδες» οι ρίζες του οποίου χάνονται στο χρόνο, αναπαριστούν με την αυθόρμητη συμμετοχή τους, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι του Εμπορίου, μεταμφιεσμένοι, στο πρώτο καρναβάλι της νέας χρονιάς. Το γλέντι και η περιπλάνηση των ομάδων στο χωριό, με τη συνοδεία ζουρνάδων, αρχίζει τρείς μέρες ενωρίτερα, με τη νεολαία του χωριού, να ανοίγει την αυλαία του δρώμενου, που διανθίζεται με ευτράπελες καταστάσεις ενώ, την σκυτάλη παίρνουν, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Την Πρωτοχρονιά, στην πλατεία του Εμπορίου, εκτός από τους βασικούς πρωταγωνιστές, εμφανίζονται ομάδες μεταμφιεσμένων, αλλά και καρναβαλικά άρματα, σατυρίζοντας την επικαιρότητα και τα κακώς κείμενα, ενώ, το κέφι και η διασκέδαση συνεχίζονται μέχρι το βράδυ

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

 

deh-eordaia

Η νέα συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σύμφωνα με το κείμενο που διέρρευσε χθες, δεν περιλαμβάνει κάποιες εκπλήξεις σε σχέση με τα ήδη γνωστά για τον ΑΔΜΗΕ, με την «είδηση» να κρύβεται στα μάλλον σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Την ίδια στιγμή το ενεργειακό πακέτο του μνημονίου, περιλαμβάνει ρητές προβλέψεις για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ,  που μπαίνουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης.

Σύμφωνα με το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας, η πρώτη δημοπρασία θα πρέπει να διενεργηθεί το Σεπτέμβριο του 2016, κάτι που αποτελεί και βασικό παραδοτέο, με τις ποσότητες που θα πρέπει να δημοπρατηθούν εντός του 2016υ να αντιστοιχούν στο 8% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2015. Θυμίζουμε ότι το 2015 η ζήτηση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ήταν στις  51.430 GWh, που σημαίνει ότι μέσα στο 2016 θα πρέπει να δημοπρατηθούν 4,114 GWh.  Αυτό σημαίνει ότι ήδη από την πρώτη φάση των δημοπρασιών θα δεσμευτεί παραγωγικό δυναμικό λιγνιτών και υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ίσο με περίπου 1.400 MW.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι θα πρέπει η συμφωνία για το σχεδιασμό των ΝΟΜΕ να περάσει από το ΚΥΣΟΙΠ και να έχει ως αντικειμενικό στόχο τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και τη χονδρεμπορική αγορά κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2017 και τον περιορισμό του στο 50% μέχρι το 2020.

Η υιοθέτηση του μηχανισμού και της σχετικής νομοθεσίας αποτελεί προαπαιτούμενο και θα πρέπει να έχει θεσπιστεί, περιλαμβανομένων και των απαιτούμενων ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν από το ΛΑΓΗ και τη ΡΑΕ.

ΑΔΜΗΕ

Το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει την υιοθέτηση από το ΚΥΣΟΙΠ του πλήρους πλάνου διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 στη βάση της διαδικασίας που προτάθηκε από τους ανεξάρτητους αποτιμητές. Το Μάιο θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο τον Ιούλιο η ΓΣ της ΔΕΗ θα εγκρίνει την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή τουλάχιστον του 20% της θυγατρικής της και ο προτιμητέος επενδυτής θα επιλεγεί τον Οκτώβριο. Εάν οι θεσμοί έχοντας συμβουλευτεί τις ελληνικές αρχές, διαπιστώσουν ότι υπάρχει έλλειψη προόδου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2016 ιδίως σε σχέση με τον προσδιορισμό και την πώληση στο στρατηγικό επενδυτή το ελληνικό κράτος θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2016 την ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση όλων των μετοχών του ΑΔΜΗΕ μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέσα στο 2017.

adamidis 5

Στους μεγαλύτερους «μπαταχτσήδες» της ΔΕΗ κατέταξε τους Δήμους της χώρας, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», είπε ότι οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εισπράττουν κανονικά τα δημοτικά τέλη, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, ωστόσο δεν αποπληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν.

deh-diasundesi-kukladwn thumb307_

Την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. κ. Μιχάλη Βερροιόπουλου ανακοίνωσε σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.

 

Ο κ. Βερροιόπουλος παραιτήθηκε για να αναλάβει χρέη Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιχείρησης.

Για την αντικατάστασή του θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό της εταιρείας διαδικασίες, αναφέρει η ΔΕΗ.

deh-eordaia

Θεωρητικά σήμερα λήγει η προθεσμία για την εκπλήρωση οκτώ συνολικά υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Αυγούστου και άπτονται του τομέα της ενέργειας. Η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας ωστόσο, δε φαίνεται να δημιουργεί κάποιο τετελεσμένο σε σχέση με τους εταίρους όπως προκύπτει τόσο από τις διαρροές της κυβέρνησης όσο και από τη μέχρι στιγμής στάση των δανειστών.

deh-eordaia

Με εναλλακτικά ισοδύναμα έναντι της προβλεπόμενης από το μνημόνιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και επαναφοράς του σχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ», έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για προστασία του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ, καλείται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση. Τα πλέον κρίσιμα θέματα από τις 8 συνολικά παρεμβάσεις που προβλέπει το μνημόνιο για τον τομέα της ενέργειας είναι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το σχέδιο ΝΟΜΕ, το πώς δηλαδή θα προχωρήσει η διάθεση μέσω δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, έτσι ώστε να περιοριστεί το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020.

deh-diasundesi-kukladwn thumb_medium380_0

Οι συμπράξεις ή κοινοπρακτικά σχήματα της ΔΕΗ με ιδιώτες, πρακτικές που περιλαμβάνονται και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια, φαίνεται ότι αποτελούν την εναλλακτική λύση μέσω της οποίας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο (άμεση μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική κατά 25%), χωρίς να υποχρεωθεί να εφαρμόσει την παλιά και «αποδιοπομπαία» συνταγή της «μικρής ΔΕΗ». Όλα αυτά βέβαια, στο βαθμό που, όπως φαίνεται οι δημοπρασίες τύπου NOME δεν μπορούν να υπηρετήσουν το στόχο της πραγματικής απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.