twiteordaia

eordaia

eordaia

Με χαρά διαπίστωσα ότι η νέα διοίκηση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  κάνει προτάσεις για καινοτομία και ανάπτυξη. 

Δείτε το link

http://www.eordaia.com/eordaia/eordaia-news/2185-2011-03-03-11-30-16.html

Ενδιαφέρον θα έλεγα το εν λόγω κείμενο το οποίο βέβαια θυμίζει  φυλλάδιο αναπτυξιακής εταιρείας με φράσεις που έχουμε ξανακούσει «κατρακυλώντας» στον κατήφορο. 

Το  κείμενο προλογίζεται μιλώντας  για πολιτική συνοχής στην Ευρώπη και για το πώς αυτή βοήθησε στην εξάπλωση της ανάπτυξης και της ευημερίας σε ολόκληρη την Ένωση, μειώνοντας παράλληλα τις οικονομικές, κοινωνικές και εδαφικές ανισότητες.  Έχω την εντύπωση ότι ζω σε άλλη Ένωση, προφανώς η επιστολή «μιλάει» για την Πολιτική Ένωση δυστυχώς όμως επίκαιρο ζήτημα για την περιοχή και όλη την χώρα είναι η Οικονομική Ένωση.

Μιλάτε για Σ.Δ.Ι.Τ.  όταν στην περιοχή της Πτολεμαΐδας όλες οι συμπράξεις που «ωρίμασαν»  δεν βρήκαν χρηματοδότη και αλλά πολλά που ίσως κουράσω αν αναφερθώ. 


Θα ήθελα να σταθώ όμως στην τελευταία γραμμή της επιστολής

  «Στην προσέλκυση και προώθηση επενδύσεων (επενδύσεις, κυρίως, στον τομέα των υπηρεσιών)» 

Είμαστε η πρώτη μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων και συντελεστών ΦΠΑ. Για να δημιουργηθεί μια επιχείρηση χρειάζεται γραφειοκρατία μηνών. Σε κάθε περίπτωση εφόσον καταφέρεις και δημιουργήσεις την εταιρεία, κινδυνεύεις να πέσεις θύμα των κρατικών λειτουργών. 

Εσείς τι λέτε;

 θα επενδύσει κάποιος τα «λεφτά του» σε μια περιοχή (χώρα) με αυτά τα προβλήματα;

Παρατηρώντας  τάσεις  και  πιλοτικές πρακτικές στις γύρω περιοχές διαπίστωσα τα εξής:

Οι άνθρωποι από την περιοχή πηγαίνουν στην γειτονική χώρα FYROM και απολαμβάνουν φθηνότερων υπηρεσιών το γνωρίζεται; 

Όχι!

Ούτε εγώ το γνώριζα ώσπου μπήκα στην διαδικασία να μάθω. 

Η FYROM κυρίες και κύριοι έχει θεσπίσει, ζώνες ελεύθερου εμπορίου και αυτές  απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από την ελληνική ακτογραμμή.

Εμείς και προφανώς οι «Σύμβουλοι μας» σε αντίθεση με την παγκοσμιοποιημένη αγορά που επιδιώκει  αποδοτικότερους και οικονομικότερους μηχανισμούς, επιμένουμε! 

 θέλουμε καινοτομία χωρίς ειδικευμένο προσωπικό και πράσινη ανάπτυξη. Ας βρούμε την ανάπτυξη και μετά την πρασινίζουμε μου είπε με επιτυχία ένας μαθητής μου.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, οι φόροι αυξάνονται συνεχώς, κανένας επενδυτής δεν θα έρθει να επενδύσει σε ένα ασταθές πολιτικά και οικονομικά περιβάλλον και μάλιστα όταν οι φόροι συν το ΦΠΑ κοντεύουν στις υψηλές κλίμακες το 60%.  

Αποτύχαμε κυρίες και κύριοι;

Προσωπικά πιστεύω ότι η ευκαιρία δεν χάθηκε και η στιγμή της Περιφερειακής ανάπτυξης έφτασε

 Πώς όμως θα προσελκύσει η περιοχή  μας οργανισμούς, πρόθυμους να επενδύσουν σε αυτήν;

Πρότυπες πόλεις είναι η απάντηση. Με  νομοθετικό πλαίσιο διαφορετικό από την υπόλοιπη χώρα και Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου (Ζ.Ε.Ε.) . 

Τι είναι όμως αλήθεια οι Ζ.Ε.Ε.;

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν παγκοσμίως χιλιάδες Ζ.Ε.Ε. που απασχολούν πάνω από 43.000.000 εργαζομένους. Χαρακτηριστικό (και γειτονικό) είναι το παράδειγμα της http://www.esbas.com.tr/ μιας  Ζ.Ε.Ε. στην Τουρκία. Η εν λόγω ζώνη συνιστά ένα τουρκικό πείραμα ελεύθερης αγοράς στην περιοχή του Ιζμίρ, σε μία έκταση 2,2 εκατομμυρίων τμ. Σήμερα, 240 επιχειρήσεις λειτουργούν μέσα στη ζώνη, απασχολώντας 15.000 εργαζομένους και έχοντας παράξει εμπορικό προϊόν αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ημέρα της έναρξης λειτουργίας τους. 

Η εκεί βιομηχανία εξειδικεύεται σε υψηλής τεχνολογίας αγαθά, με μοναδικό για την ευρύτερη περιοχή επίπεδο R&D (Research and Development). Μέσα στα εδαφικά πλαίσια της ζώνης ελεύθερης αγοράς ισχύουν συγκεκριμένες ελαφρύνσεις και επιχειρηματικά κίνητρα: Εξαίρεση των εταιριών που δραστηριοποιούνται εκεί από τη φορολογία νομικών προσώπων, αγορά προϊόντων χωρίς ΦΠΑ, διαχείριση των υπηρεσιών της ζώνης από ιδιωτικές εταιρίες αντί για την κρατική γραφειοκρατία κλπ.

Η  περιοχή ανάμεσα στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη μπορεί με την παρέμβαση του κράτους να μετατραπεί σε Ζ.Ε.Ε. Το ΒΙΟΠΑ της περιοχής της ΕΟΡΔΑΙΑΣ συνδέει και συνδυάζει την Εγνατία και το σιδηροδρομικό δίκτυο με έναν ανεκμετάλλευτο χώρο χιλιάδων τετραγωνικών . Η γεωγραφική θέση του ΒΙΟΠΑ σε συνδυασμό με την μετατροπή  του σε Ζ.Ε.Ε. δημιουργεί αυτόματα ένα χώρο προσέλκυσης επενδύσεων με χαμηλό ρίσκο. Επίσης θα προκαλούσε την αποκέντρωση των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες σήμερα δημιουργούν υπεράκτιες,  πράγμα καθόλα νόμιμο αλλά κατά την γνώμη μου “ανήθικο”.

Είναι ενδιαφέρον θεωρώ να συμπεριληφθεί η πρόταση αυτή στο εν δυνάμει πλάνο σας.


Με εκτίμηση 

Θεόδωρος Ξανθόπουλος

Ευχαριστώ τον  H. P για τις πολύτιμες Πληροφορίες του

Αγαπητέ κε Δακή....

Comments  

 
+1 #2 2011-04-02 03:03
STOU KOUFOU TIN PORTA OSO THELEIS VRODA....
TO POTAMI POU MAS PIRE DEN MAS GYRIZEI PISW KAI EYTHINONTE OLOI TOUS ANEXERETWS AGAPITE FILE ....WRAIA TA EGRAPSES ESI.. SIGOURA KOURASTIKE O NOUS SOU .EE KAI TI NOMIZEIS OTI MBOREI NA ALLAXEI FILE THODORI .NA SOU PW EGW ,OXI OTI DEN TO XEREIS TOSO ESI,ALLO TOSO KAI EKEINOI OLOI TOUS OI KAREKLOKENTAYRO I.TIPOTA DYSTYXWS FILE MOU.KALO SAS VRADY
Quote
 
 
+1 #1 2011-04-02 02:01
ΡΕ ΕΣΥ ΤΟ IZMIR ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΜΥΡΝΗ; Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΣΜΥΡΝΗ;
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh