twiteordaia

 

«Υπάρχει ζωή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές;»

της Σοφίας Εφραιμίδου

 

 

Έχουν ήδη περάσει μερικές ημέρες από την γιορτή του 15γουστου και αυτό σημαίνει για τους περισσότερους από εμάς το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, το τέλος των διακοπών και των αδειών. Τα ΜΜΕ έχουν κάνει το δικό τους «πάρτυ» κάνοντας συχνή αναφορά ότι φέτος λιγότεροι Έλληνες πήγανε διακοπές, αλλά εμείς είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια ότι η πόλη είχε αδειάσει, λιγότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν, και ψάχναμε να βρούμε ακόμα και τον γείτονα που μας «σπάει τα νεύρα» με την δυνατή μουσική, το μωρό που κλαίει, και τα νυχτερινά καβγαδάκια με τον σύζυγο.

 

Είτε θέλουμε λοιπόν να το παραδεχτούμε είτε όχι, οι πιο πολλοί μπορέσαμε να ξεκλέψουμε λίγες ημέρες για μια βουτιά στην θάλασσα και την «απομάκρυνση» μας από τα καθημερινά προβλήματα. Τι γίνεται όμως, όταν επιστρέφουμε στην «πραγματικότητα»; Και πόσο μάλιστα όταν αυτή η «πραγματικότητα» είναι σκληρή και εσωκλείει αλλαγές των οικονομικών μας θεμάτων, συνοδευόμενη πάντα από τις νέες νομοθεσίες κτλ κτλ που έχει στο «σκαρί» η κυβέρνηση μας; Τα συναισθήματα είναι πολλά φυσικά και μπερδεμένα. Από την μια χαιρόμαστε που περάσαμε όμορφα και γεμίσαμε τις μπαταρίες μας, και από την άλλη νιώθουμε απίστευτη βαρεμάρα να πάμε πίσω στην δουλειά, να έρθουμε σε επαφή με τον ίδιο «ενοχλητικό» τύπο (που μου κάνει την ζωή δύσκολη στο γραφείο), να πληρώσουμε τους λογαριασμούς (που αφήσαμε για να πάμε εκείνο το 3μερο που τόσο θέλαμε), να προετοιμάσουμε τα παιδιά με φροντιστήρια, σχολείο, και πάει λέγοντας.

 

Ουφ! Σας άγχωσα να φανταστώ... Κι εγώ νιώθω το ίδιο ακριβώς! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες μέρες μου πήρε να ξεκινήσω να γράφω και πάλι... Αλλά είμαι εδώ για να σας κάνω μερικές προτάσεις που ίσως σας φανούν χρήσιμες μετά τις διακοπές και να φωνάξω με χαρά (όση μπορώ να έχω ένα ζεστό Σαββατόβραδο) ότι «Ναι! Υπάρχει ζωή και μετά τις διακοπές!»

 

Αρχικά λοιπόν, θα έπρεπε να μπείτε στην διαδικασία της «επιστροφής» των τετριμμένων, προτού ξεκινήσετε την δουλειά. Συνήθως έχουμε την συνήθεια να γυρίζουμε από τις διακοπές 2-3 μέρες πριν το τέλος της άδειας μας. Εκείνη την χρονική περίοδο προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε ότι έχουμε. Από την μια είναι καλό, γιατί «ξεχνιόμαστε», αλλά όταν ξυπνάμε την επόμενη μέρα στης 7 και είμαστε «κουρασμένοι» συνειδητοποιούμε ότι «Ωχ, πρέπει να πάω στην δουλειά!!». Σίγουρα τότε δεν υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα, παρά μόνο αρνητικά (και νομίζω πως δεν χρειάζεται να κάνω αναφορά σε αυτά που θα ξεστομίζετε την ώρα που ετοιμάζεστε...). Επομένως, προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τις ημέρες που έρχονται. Διατηρήστε όλο εκείνο το θετικό και αισιόδοξο κλίμα που σας πρόσφερε η θάλασσα, το κρασί, και το αγόρι σας (ή κορίτσι σας, όπως βολεύετε ο καθένας). Μην ξεχνάτε ότι πήγατε διακοπές για να γυρίσετε έτοιμοι για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες (έτσι δεν λέμε όλοι;). Είστε λοιπόν έτοιμοι να αντιμετωπίσετε με χαμόγελο (μην το ξεχνάτε αυτό) και αισιοδοξία την οποιοδήποτε δυσκολία σας παρουσιάζετε. Η κακοκεφιά δεν βγάζει πουθενά...Κρατήστε τον εαυτό σας ενεργό! Μην κλειστείτε στο σπίτι γιατί απλά δεν έμειναν χρήματα για μια έξοδο, άλλωστε για να ξεφύγουμε δεν χρειαζόμαστε πάντα χρήματα, ένας περίπατος στο πάρκο, μια βόλτα σε ένα φιλικό σπίτι (με κήπο κατά προτίμηση) και η παρέα με θετικούς ανθρώπους σίγουρα θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την αδράνεια που μας προκάλεσαν οι (έστω και ολιγοήμερες) καλοκαιρινές διακοπές. Όλα επιτυγχάνονται με λίγη πίεση...αν κάνετε σωστά την αρχή είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρετε (θα τα καταφέρουμε, τα λέω και σε μένα για να τα υιοθετήσω). Καλό μας χειμώνα!!

 

Sofia Efraimidou, MSc Mental Health

Counselor psychonor@hotmail.com

«Υπάρχει ζωή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές;»

logo12