twiteordaia

00habits

Της Σοφίας Εφραιμίδου

Και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι...τόσο μετεωρολογικά όσο και υπαρξιακά, είναι καιρός να προτείνουμε τρόπους κατά τους οποίους μπορείτε να απαλλαγείτε από κακέ συνήθειες οι οποίες μπορεί να σας «κοστίσουν». Το «κόστος» έχει διάφορες ερμηνείες, είτε οικονομικές, είτε ψυχολογικές ή ακόμα και οργανικές. Αν λοιπόν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να μασάει δυνατά την τσίχλα, να κάνει ψώνια ανεξέλεγκτα, να περνάει πολλές ώρες στο Facebook, να τρώει λάθος τροφές, να αποτυγχάνει κάθε φορά που προσπαθεί να γυμναστεί και όλα αυτά επηρεάζουν τις κοινωνικές σχέσεις, την ευτυχία σας (μεγάλη κουβέντα τι είναι η ευτυχία) αλλά και την ψυχική και σωματική σας υγεία, αυτομάτως το μεταφράζουμε σε «Κακιά Συνήθεια».

 

Αρχικά λοιπόν, το κλειδί για να αντιμετωπίσετε τις κακές συνήθειες είναι πρώτον να βρείτε την ρίζα του «κακού». Αυτό πώς μπορεί να γίνει; Ξεκινήστε από τους νόμους που συμβουλεύει η αλλαγή της συμπεριφοράς, κάπως έτσι:

 

Βήμα 1ο. Αποφασίστε τι ακριβώς θέλετε να αλλάξετε και πείστε τον εαυτό σας ότι μπορείτε.

 

Όλα τα ψυχολογικά μοντέλα υπογραμμίζουν τη σημασία της δέσμευσης ως ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Εάν δεν βλέπετε το πρόβλημα, δεν θα δουλέψετε για να το αλλάξετε. Όσο πιο ειλικρινής είστε με τον εαυτό σας σχετικά με τη φύση της κακής συνήθεια σας, τόσο πιο πιθανό είναι να προσπαθήσετε να την αλλάξετε. Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με τους ανθρώπους που είναι κοντά σας. Οι άνθρωποι που νοιάζονται για σας είναι ο καθρέφτης που χρειάζεστε για να δείτε τις προβληματικές συμπεριφορές σας.

 

Αφού έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να αλλάξετε, πείστε τον εαυτό σας ότι είστε σε θέση να επιτύχετε την αλλαγή σας. Θα πρέπει να ενισχύσετε τνη αίσθηση της αυτο-αποτελεσματικότητας, ή την πεποίθηση ότι μπορείτε να πετύχετε αυτό που θέλετε. Βλέποντας άλλους ανθρώπους να αλλάζουν μπορεί να σας εμπνεύσει. Καθώς περνάμε στα βήματα 2-4, θα δημιουργήσετε την αυτο-αποτελεσματικότητα και θα γίνει ακόμα πιο πιθανό να πετύχετε την αλλαγή.

 

Βήμα 2ο. Αποκτήστε γνώσεις σχετικά με τους λόγους που προκαλούν την κακή συνήθεια.

 

Μόλις καταλάβετε τα εσωτερικό και εξωτερικά κίνητρα που οδηγούν σε κακές συνήθειες, τότε θα το βρείτε πιο εύκολο να τις αλλάξετε. Είναι επίσης πιθανό ότι η συμπεριφορά σας να είναι ένα είδος αυτοκαταστροφικής ανάγκης να αναιρέσετε τον εαυτό σας, ή όπως οι ψυχαναλυτές λένε να αναπτύσετε «νευρωτική συμπεριφορά." Για παράδειγμα, θεωρείται οτι ασυνείδητα προσπαθείτε να ανατρέψετε τη δική σας επιτυχία, επειδή θεωρείται ότι δεν σας αξίζει να έχετε μια καλή ζωή; Έχετε αποτύχει να ακολουθήσετε μια υγιεινή ζωή γιατί δεν πιστεύετε ότι το σώμα σας αξίζει να την σωστή φροντίδα; Γνωρίζοντας τι προκαλεί την κακή συνήθεια, μπορείτε επίσης να εργαστείτε πάνω στην απόφαση σχετικά με τον χειρισμό των αποτελέσματων της συμπεριφοράς σας. Πάρτε τα αποτελέσματα που ενισχύουν την κακή συνήθεια (προσοχή, την ευχαρίστηση, τον ενθουσιασμό προσαρμόστε τα πάνω στην επιθυμητή αλλαγή σας.

 

Βήμα 3ο. Βάλε λογικούς στόχους

 

Οι κακές συνήθειες σας έχουν πάρει χρόνια για να εδραιωθούν. Δεν πρόκειται να τις αποβάλλεται από την μια στιγμή στην άλλη. Δημιουργήστε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα που θα λειτουργήσει για εσάς με βάση τους στόχους που πιστεύετε ότι μπορείτε τελικά να ολοκληρώσετε.

 

Βήμα 4ο. Μετρήστε την πρόοδο σας και μην απογοητεύεστε από περιστασιακά παραστρατήματα.

 

Εάν πρόκειται να φτάσετε στον  τελικό στόχο σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο καλά πήγατε στην ολοκλήρωση των εφικτών και λογικών στόχω που είχατε θέσει στα πρώτα βήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο.

 

Βήμα 5ο. Ζητήστε επιπλέον βοήθεια αν βλέπετε ότι είναι δύσκολο να αλλάξετε μόνοι σας τις κακές συνήθειες.

 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κτίσετε την εσωτερική αντοχή σας είναι υποστήριξη από άλλους. Εάν πρόβλημα να κάνετε αυτές τις αλλαγές μόνοι σας, τότε απευθύνθείτε σε φίλους, στην οικογένεια σας, ή ίσως σύμβουλους, ψυχολόγους, δασκάλους. Μην ξεχνάτε ότι η αναζήτηση βοήθειας δεν είνια ντροπή. Η συλλογική δουλειά έχει αποτελέσει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων και ανάτασης της ψυχικής υγείας. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο πιο εφικτοί θα είναι οι στόχοι για μια καλύτερη ζωή.

 

 

Sofia Efraimidou, MSc
Mental Health Counselor
Specialized in Health Psychology
& Learning Disabilities
+30 6989 536467

 

«Πώς να απαλλαγείς από τις κακές συνήθειες- 5 Εφικτά Βήματα»

logo12