twiteordaia

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους είναι γεμάτες αγάπη και χαρά. Όμως ταυτόχρονα τα πολλά νόστιμα φαγητά, οι εξαιρετικές λιχουδιές που υπάρχουν παντού και τα κάθε μορφής γλυκά στα οποία δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί, μας δωρίζουν νέα κιλά που δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας.

Πολλοί από εμάς ήδη έχουμε πρόβλημα βάρους. Το να ισχυριστούμε ότι θα είμαστε τέλειοι στις επιλογές μας όσον αφορά στο τι και πόσο θα τρώμε στις γιορτές, πιθανόν να είναι εξωπραγματικό! Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε κάποιες αρχές που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς στερήσεις αλλά και με μείωση στο ελάχιστο των υπερβολών ή καταχρήσεων.

Ας αναλύσουμε τους κυριότερους ενόχους που μας φορτώνουν με περιττά κιλά αλλά και λύσεις για να απαλλαγούμε:

• Προσοχή στα διάφορα γλυκά και τους πειρασμούς που παίρνουμε στο επιδόρπιο. Δεν θα αποφασίσουμε ότι δεν θα τρώμε επιδόρπιο αντίθετα θα καταναλώσουμε επιδόρπιο αλλά θα αφήσουμε εκ των προτέρων τόπο στο στομάχι μας για γλυκό.

• Μειώστε στις παραδοσιακές συνταγές των γλυκισμάτων και άλλων γλυκών επιδόρπιων που κάνετε στο σπίτι το περιεχόμενο σε ζάχαρη και λιπαρές ουσίες. Η μείωση κατά ένα τρίτο των περιεχομένων αυτών, δεν αλλάζει ουσιαστικά τη γευστική σας απόλαυση. Επίσης αναζητείστε εναλλακτικές συνταγές, πιο υγιεινές για να κάνετε τα αγαπημένα σας φαγητά ή επιδόρπια

• Καταναλώστε ένα φρούτο πριν πάτε σε ένα εορταστικό δείπνο ή σε άλλο γεύμα που θα είστε προσκαλεσμένοι. Έτσι θα κόψετε την πείνα σας και θα είστε σε θέση να ελέγχετε καλύτερα το τι θα φάτε.

• Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για να παχύνετε; Τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε και το καταφέρατε. Έτσι λοιπόν στο κυρίως πιάτο, διαλέγουμε αυτά που προτιμούμε περισσότερο, εκλεχτά φαγητά που δεν βρίσκουμε εύκολα άλλες εποχές του χρόνου και δίνουμε σημασία στα λαχανικά, στις σαλάτες που μας γεμίζουν χωρίς να μας φορτώνουν με θερμίδες.

• Πληροφορηθείτε για το περιεχόμενο σε θερμίδες διαφόρων δημοφιλών φαγητών που έχουμε στα Χριστούγεννα. Γνωρίζοντας, είναι δυνατόν να τρώτε αυτά που σας αρέσουν αλλά εάν είναι πλούσια σε θερμίδες τότε μειώνετε άλλα πράγματα που συνοδεύουν το φαγητό (όπως για παράδειγμα το ψωμί) που περιέχουν πολλές θερμίδες.

• Προγραμματίστε εκ των προτέρων πόσο θέλετε να φάτε. Μην ξεχνάτε αυτά που ήδη καταναλώσατε την ίδια μέρα. Κάνετε ένα πλάνο στο μυαλό σας από αυτά που προτιμάτε περισσότερο αλλά είναι φτωχότερα σε θερμίδες.

• Μην τρώτε σε ένα μπουφέ από όλα τα φαγητά. Διαλέξετε μόνο λίγα από αυτά που σας αρέσουν περισσότερο.

• Προσέξετε τι πίνετε. Τα ποτά μπορούν να υποσκάψουν την όλη προσπάθεια σας να μην φορτωθείτε με αχρείαστο σωματικό βάρος. Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες.

• Υπάρχουν επίσης ροφήματα με προσθήκη κρέμας, ζάχαρης ή παγωτού τα οποία είναι προτιμότερο να τα αποφεύγετε. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε θερμίδες όπως και τα αλκοολούχα ποτά. Προτιμήστε αντί αυτών να φάτε κάτι που σας αρέσει ή να πάρετε ένα επιδόρπιο που αγαπάτε.

• Πίνετε άφθονο νερό και ποτά τύπου δίαιτας με λίγες ή καθόλου θερμίδες. Με τον τρόπο αυτό γεμίζετε το στομάχι σας και θα έχετε ένα αίσθημα πληρότητας που επιτυγχάνεται χωρίς την πρόσληψη θερμίδων.  Έτσι θα τρώτε λιγότερο φαγητό και γλυκά.

• Αποφεύγετε να τρώτε όταν στέκεστε. Είναι καλύτερο να βάζετε στο πιάτο σας αυτά που αποφασίσατε να φάτε. Έτσι έχετε καλύτερο έλεγχο των ποσοτήτων που παίρνετε. Εάν τρώτε όταν στέκεστε δεν μπορείτε πάντοτε να ελέγχετε τις ποσότητες που καταναλώνετε.

• Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά. Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε περισσότερα, δεν απολαμβάνουμε τις πλούσιες γεύσεις και οσμές των νόστιμων εδεσμάτων που μας προσφέρονται στις γιορτές. Επιπρόσθετα δεν γίνεται καλό μάσημα των τροφών και είναι αιτία δυσπεψίας.

• Τέλος, είναι απαραίτητο με τις προφυλάξεις στη διατροφή να μην αμελείτε να κινείστε: Περπατείστε, κάνετε ποδήλατο, πάρτε το σκύλο σας για βόλτα, παίξετε έξω με τα παιδιά σας, τρέξετε, αφήστε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε με τα πόδια όποτε είναι δυνατό, κάνετε οτιδήποτε που θα σας κάνει να κινηθείτε.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

ΒΑΪΚΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Master Practitioner In Eating Disorders & Obesity

ΙΩΝΙΑΣ 1 ΠΤΟΛ/ΔΑ Τηλ: 6949199176

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΑ;  ΓΡΑΦΕΙ Η ΒΑΪΚΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ

logo12