twiteordaia

Σίγουρα δεν είναι μόνο δέκα οι κανόνες που σχετίζονται με την διατροφή και που πρέπει να εφαρμόζεις ωστόσο παρακάτω δίνονται δέκα κανόνες που συχνά ξεχνάμε να εφαρμόσουμε.

Διάβασέ τους και φρόντισε να τους ακολουθείς .

1. Τρώμε μικρά και συχνά γεύματα. Αποφεύγουμε τις παρατεταμένες ώρες νηστείας που βγάζουν τον οργανισμό εκτός προγράμματος. Τροφοδοτούμε τον οργανισμό με τα ποσά ενέργειας που χρειάζεται κάνοντας σωστές και υγιεινές επιλογές με γνώμονα την θρεπτική αξία κάθε τροφίμου.

2. Κατά τη διάρκεια του γεύματος φροντίζουμε να μην ασχολούμαστε ταυτόχρονα και με κάτι άλλο. Αφιερώνουμε ουσιαστικό χρόνο στο φαγητό. Αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση, να διαβάζουμε εφημερίδα ή να μιλάμε στο τηλέφωνο παράλληλα με το φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τον κίνδυνο να φάμε περισσότερο.

3. Μασάμε αργά και καλά την τροφή μας ώστε να διευκολύνουμε την πορεία της τροφής στη διαδικασία επεξεργασίας και πέψης της.

4. Δεν διστάζουμε να αφήσουμε λίγο φαγητό στο πιάτο μας από τη στιγμή που έχουμε χορτάσει. Επίσης, αποφεύγουμε να τρώμε τα περισσεύματα από τα πιάτα των διπλανών μας με το σκεπτικό να μην πεταχτούν. Κάτι που περισσεύει ίσως να μπορεί να συμπληρώσει το βραδινό σου γεύμα.

5. Συνδύασε το φαγητό σου με σαλάτα πλούσια σε ποικιλία λαχανικών που θα σε χορτάσει, θα σου παρατείνει το αίσθημα κορεσμού και θα σε γεμίσει με πολλά θρεπτικά συστατικά.

6. Μην ξεχνάς να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Ο οργανισμός χρειάζεται επαρκή ενυδάτωση. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν θα πρέπει να σε πανικοβάλει κουβαλώντας ένα μπουκάλι συνεχώς μαζί σου και πίνοντας καταναγκαστικά όπως πολλοί άνθρωποι γύρω μας. Ο οργανισμός ενυδατώνεται όχι μόνο από το νερό, αλλά και από τις τροφές και από άλλα υγρά. Είναι σημαντικό όμως να πίνεις νερό και να μην το ξεχνάς όπως πολλοί άνθρωποι.

7. Διάβασε πάντα τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων. Αφιέρωσε λίγα λεπτά διαβάζοντας την διατροφική ετικέτα κάθε νέου προϊόντος που χρειάζεται να αγοράσεις. Διάβασε και μάθε για τα θρεπτικά συστατικά αλλά και για τα πρόσθετα που περιέχει και έπειτα αποφάσισε αν καλύπτει τις απαιτήσεις σου. Ρώτησε τον διαιτολόγο σου και ενημερώσου για οποιαδήποτε απορία.

8. Θυμήσου πως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σχετίζεται με βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας και συνοδεύει πάντα ένα πρόγραμμα διατροφής είτε αυτό είναι για την απώλεια κιλών, είτε για την αύξηση ή την διατήρηση αυτών. Ένταξέ την λοιπόν, στην καθημερινότητά σου είτε με τη μορφή ενός καθημερινού περιπάτου, είτε με την εκμάθηση του αγαπημένου σου χορού είτε πιο εξειδικευμένα παρακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα στο κοντινό σου γυμναστήριο.

9. Αποφεύγουμε τις καθημερινές μετρήσεις του βάρους μας. Οι καθημερινές μετρήσεις και ειδικά αυτές που έπονται από παρασπονδίες δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικές και τις περισσότερες φορές παραπλανούν ή πανικοβάλλουν το άτομο. Ωστόσο δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε το βάρος μας 1 φορά την εβδομάδα ή ανά δεκαήμερο.

10. Τέλος, φρόντισε στη διατροφή σου να υπάρχει ποικιλία και ισορροπία. Είναι σημαντικό ο οργανισμός να καταναλώνει καθημερινά σε σωστή αναλογία τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες. Ο μονόδρομος και οι παρατεταμένες στερήσεις δεν είναι σωστός σύμμαχος και δεν έχει διάρκεια στο χρόνο.

Πάνω από όλα αγάπησε και σεβάσου την τροφή σου, είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να ζήσεις με καλύτερη ποιότητα.

Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές μου και είμαι σίγουρη πως θα σε βοηθήσουν να έχεις ένα υγιές σωματικό βάρος και μία σωστή διατροφική συμπεριφορά.

Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Email επικοινωνίας: g.pwlina@yahoo.gr

Ο δεκάλογος της διατροφής

logo12